JASŁO / PODKARPACIE. 19. zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa za nami. Pierwszy dzień wykładowy przebiegał pod hasłem tworzenia oferty enoturystycznej oraz procedur związanych z rozpoczęciem produkcji i sprzedaży wina. Drugiego dnia – ćwiczeniowego, akademicy oznaczali poziom siarki w winie. Kontynuowane były także prace pielęgnacyjne wina akademickiego.
Czym jest turystyka winiarska i produkt enoturystyczny, jak budować markę winnicy i tworzyć ofertę enoturystyczną, jak przygotować swoje gospodarstwo do przyjmowania enoturystów i dlaczego warto jest zabrać się do tego metodycznie i profesjonalnie – zagadnienia omówił Bartosz Wilczyński – Doradztwo strategiczne i marketingowe. Zbigniew Krzyżak Winnica Chodorowa omówił procedury administracyjne związane z rozpoczęciem komercyjnej produkcji oraz prowadzenie bieżącej dokumentacji związanej z produkcją wina.
W sobotni wieczór, tradycyjnie już, nasi słuchacze łączyli przyjemne z pożytecznym, czyli szlifowali swoje umiejętności degustacyjne. Tym razem bohaterem wieczoru była Mołdawia.
Niedzielne zajęcia odbywały się w przetwórni Winnicy Golesz. Tym razem tematem przewodnim było oznaczanie poziomu SO2 w winie. Na potrzeby szkoleniowe nagraliśmy krótkie filmiki instruktażowe, na których nasi słuchacze przeprowadzają badanie poziomu siarki w winie. Zainteresowane osoby z grupy jeszcze raz kontrolowały przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.
Teraz przed nami już tylko jeden zjazd, podczas którego słuchacze będą zdawać egzamin dyplomowy. Na zakończenie rocznych szkoleń czekają ich jeszcze zajęcia z sommelierstwa.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.
Dodaj komentarz
Zaloguj się a:
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.