Akademicy rozpoczęli winobranie (ZDJĘCIA)

JASŁO / PODKARPACIE. Było o beczkach, była degustacja polskich win, były pierwsze zbiory i przerób winogron – to był różnorodny i bardzo pouczający zjazd w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle.

14. zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa rozpoczął wykład Wojciecha Bosaka na temat: „Zastosowanie beczek w produkcji wina”. – Niegdyś beczek używano głównie dlatego, że nie tłukły się w transporcie oraz dawały się łatwo przetaczać z miejsca na miejsce, co w czasach bez wind, taśmociągów i wózków widłowych było ogromnie istotne. Dzisiaj ceni się je ze względu na wpływ jaki wywierają na wyrabiane lub przechowywane w nich wino – mówi Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis, prowadzącej Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. – Szczególnie gorąco dyskutowaną dziś kwestią jest użycie nowej beczki barrique, albo jej tańszych namiastek w postaci desek, klocków lub wiórów dębowych, dodawanych do zbiorników z winem. W ten sposób wino nabiera charakterystycznych aromatów wanilii, kokosu, karmelu, czy zrumienionego masła, które pociągają zwłaszcza mniej wyrobionych, masowych konsumentów. Ten styl wina ma jednak wielu przeciwników, którzy twierdzą, że wspomniane beczkowe aromaty pozbawiają je lokalnego charakteru i sprawiają, że staje się ono standaryzowanym produktem, który niemal wszędzie smakuje tak samo.

Po przerwie rozpoczęły się zajęcia z oceny i degustacji wina. – Tego rodzaju zajęć nigdy za dużo, dlatego w PAW wykorzystujemy każdą okazję by nauczyć się o winie jak najwięcej – podkreśla Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis. – Podczas odpowiednio poprowadzonej degustacji można nauczyć się bardzo dużo, nie tylko jak wino prawidłowo smakować by wydobyć z niego jak najwięcej informacji, jak je oceniać, rozpoznawać zalety i wady, ale także na jakim etapie winifikacji powstają oraz i jaki wpływ na jakość wina ma umiejętne prowadzenie winnicy.

Tym razem szkoleniowa degustacja odbyła się pod hasłem: „Przegląd polskich win”. Na „czynniki pierwsze” rozłożyliśmy 15 win, pochodzących z rożnych regionów Polski. Słuchaczom SPW 2017 najbardziej spodobała się półsłodka Jutrzenka z Winnicy Nad Dworskim Potokiem oraz wytrawny Regent z Winnicy Carolus. Zajęcia prowadzili Wojciech Bosak i Ewa Wawro.

Zajęcia w ramach programu Studium to jednak nie wszystko, grupa organizuje dla siebie wieczorne degustacje szkoleniowe u okolicznych winiarzy. Tym razem odwiedzili Winnicę Golesz i zdegustowali serię złożoną z 9 różnorodnych win.

– To była bardzo ciekawa i rzeczowa degustacja i bardzo dobre wina – mówi Albin Frydrych z Ćmińska koło Kielc, słuchacz SPW 2017. – Pan Roman zdradził nam pewne tajniki i ciekawostki, skrywane zazwyczaj przez innych winiarzy. Tym sposobem spędzając miły wieczór przy winie znowu dużo nauczyliśmy się o winie.

Drugiego dnia zjazdu rozpoczęło się w PAW winobranie. Ze względu na bardzo trudny dla winiarzy rok i wyjątkowo niskie plony w winnicach, zajęcia wyglądają nieco inaczej. Akademickie wina powstaną w małych partiach, ale będą za to różnorodne.

Jak przystało na winiarzy najpierw przygotowali przetwórnię do zbiorów, potem uzbrojeni z sekatory i skrzynki ruszyli do winnicy. Zbierali czerwone winogrona, głównie Leon Millot i nie zwlekając zabrali się za przerób: odszypułkowanie i mielenie, badanie zawartości cukru i poziomu kwasowości, siarkowanie, dosładzanie i dodawanie drożdży. Zajęcia prowadzone przez Romana Myśliwca odbywały się w nowej przetwórni Winnicy Golesz w Jaśle.

– Pomimo, że przetwórnia jest, jak na polskie warunki spora i dobrze wyposażona, trudno było mi zapanować nad tak dużą grupą, tym bardziej, że to były pierwsze zajęcia i każdy z kursantów musiał się zapoznać z najdrobniejszymi szczegółami. Wszystko jednak jakoś się udało, dzięki miłej i życzliwej atmosferze ze strony słuchaczy. Uważam, że na następnych zajęciach nie będzie już żadnych problemów – mówi Roman Myśliwiec, założyciel Fundacji Galicja Vitis.

Za tydzień zaplanowany jest przerób kilku odmian białych winogron.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Fundacja Galicja Vitis

materiały nadesłane


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.