Dyplomy Podkarpackiej Akademii Wina rozdane po raz trzeci (ZDJĘCIA)

JASŁO / PODKARPACIE. – To był niezapomniany rok z Podkarpacką Akademią Wina – zgodnie przyznają uczestnicy Studium Praktycznego Winiarstwa 2017. – Byliście wspaniałą grupą, dziękujemy – mówią organizatorzy zajęć.

Ostatni weekendowy zjazd w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa 2017 za nami, ale – co zgodnie podkreślali słuchacze i prowadzący Podkarpacką Akademię Wina – zawarte w ciągu roku znajomości i przyjaźnie przetrwają jeszcze długo.

– Oprócz przekazania solidnej dawki wiedzy praktycznej i merytorycznej, Studium Praktycznego Winiarstwa pozwoliło mi poznać cudownych ludzi o podobnej pasji. Wspaniała atmosfera na zajęciach, wykładowcy całym sercem zaangażowani w winiarstwo i przyjacielsko nastawieni do studentów. Oceniam ten rok z PAW jako bardzo produktywnie i przyjemnie spędzony czas. Wciąż nie mogę uwierzyć, że to już koniec – mówi Katarzyna Fudala z Warszawy.

W podobnym tonie wypowiadali się inni akademicy.

– Od pierwszego roku istnienia PAW obserwowałem wpisy i zdjęcia. W trzecim roku zdecydowałem zainwestować w siebie i wiedzę jaką potencjalnie mogłem zdobyć w PAW Dziś jestem absolutnie pewny, że to była znakomita inwestycja – twierdzi Stanisław Szymański z Wieliczki.

– Studium Praktycznego Winiarstwa pozwoliło mi rozwinąć wiedzę na tematy związane z winiarstwem oraz degustacją. Wysoki poziom nauczania i ciekawe zagadnienia, które zostały poruszone w ciągu toku nauczania, sprawiły że świat winiarstwa stał mi się bliższy. Wykwalifikowana kadra w profesjonalny i interesujący sposób przedstawiała omawiane tematy. Bardzo ważną częścią naszej edukacji były zajęcia praktyczne, które pozwoliły na wykorzystanie wiedzy zdobytej na zajęciach teoretycznych – w praktyce. Serdecznie polecam PAW wszystkim osobom, które chcą zostać świadomymi winiarzami i zostać specjalistami w swojej dziedzinie – podkreśla Sabina Szmyd-Rygiel ze Stańkowej k. Ustrzyk Dolnych. – Dziękuję za ten wspaniały rok.

– Studium Praktycznego Winiarstwa w Jaśle to świetna szkoła, świetni wykładowcy i świetna atmosfera. Zajęcia dają możliwość zdobycia naprawdę bardzo obszernej wiedzy merytorycznej i praktycznej niezbędnej w codziennej pracy winiarza i produkcji wina. Zachęcam każdego, kto ceni sobie wiedzę praktyczną do jej zdobywania w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Jednak wiedza to nie wszystko! Dzięki rozpoczęciu nauki na SPW spotkałem wielu ludzi, z którymi kontakty winiarskie zostaną ze mną na długo – podkreśla Krzysztof Banaś z Turzy k. Biecza.

Pouczający egzamin

Na zakończenie rocznej nauki słuchacze SPW musieli zdać egzamin teoretyczny i praktyczny. Test sprawdzający zdobytą wiedzę zaliczyli wszyscy. – To była mocna grupa, zajęcia w PAW traktowali bardzo poważnie, ludzie solidnie przykładali się do nauki. Ale bezsprzecznie dużym ułatwieniem były tu nasze zajęcia praktyczne, dzięki którym teoria przećwiczona w winnicy i przetwórni była lepiej zrozumiana i utrwalona – mówi Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis, prowadzącej PAW.

Egzamin praktyczny polegał na zaprezentowaniu i omówieniu na forum grupy i wykładowców PAW samodzielnie zrobionego przez słuchaczy wina dyplomowego. Ocena jaką otrzymali dotyczyła nie tyle przedstawionego wina, co pracy jaką na bieżąco wkładali w jego przygotowanie pod czujnym okiem Romana Myśliwca, założyciela Fundacji Galicja Vitis. – Tego jak zrobić poprawnie wino nie można nauczyć się nawet z najlepszych książek, dlatego postawiliśmy tak mocno na praktykę w naszej Akademii. Bacznie obserwowałem pracę w przetwórni poszczególnych grup, na bieżąco kontrolowałem procesy zachodzące w winach dyplomowych. Zaangażowanie ludzi, pasja z jaką pracowali i ta ich radość, że mogli się tego u nas uczyć były i dla mnie bezcennym doświadczeniem oraz wielką satysfakcją – podkreśla R. Myśliwiec.

To jakie wino wykonają w ramach zajęć słuchacze PAW zależy nie tylko od ich wiedzy i zaangażowania, ale w także w decydującym stopniu od jakości winogron, a z tym jest niestety zawsze problem. Winiarze niechętnie sprzedają winogrona, ponieważ sami ich potrzebują do przerobu. Ze zrozumiałych względów, jeśli nawet decydują się odstąpić kilkaset kilo, to na pewno nie tych najlepszych.

– Paradoksalnie to dla naszych słuchaczy lepiej, bo muszą się bardziej nagimnastykować by z kiepskiego materiału zrobić poprawne wino – mówi R. Myśliwiec. – A poza tym, jeśli pierwsze wino nie jest od razu „medalowe” to dobrze, bo to dowód na to, że sukces nie przychodzi tak łatwo, że trzeba sobie na niego zapracować przez lata ciężkiej pracy, a nie poczuć się mistrzem już za pierwszym razem, a potem odczuć gorycz porażki.

Dyplomy rozdane

Uroczyste rozdanie dyplomów słuchaczom SPW 2017 odbyło się w minioną sobotę w auli w Państwowej Szkoły Muzycznej im. W. Lutosławskiego w Jaśle. Na początek były krótkie okolicznościowe przemówienia, w których prowadzący PAW dziękowali słuchaczom za bardzo udany rok akademicki, zaangażowanie i pasję, z jaką podchodzili do nauki oraz przyjacielską atmosferę, jaka towarzyszyła zajęciom w Studium. Słowa uznania zarówno dla Fundacji, jak i akademików przyjeżdżających co dwa tygodnie do Jasła z całej Polski wyraził także burmistrz miasta Ryszard Pabian.

– O tym, że pozycja Jasła w środowisku winiarskim jest bardzo wysoka nikogo nie trzeba przekonywać, ale warto podkreślić, że ta pozycja to między innymi zasługa działającej tu Podkarpackiej Akademii Wina. Jej założyciele dbają o to, by jak najlepiej wyszkolić przyszłych winiarzy głównie opierając się na zajęciach praktycznych. I tu także mamy pole do popisu, bo niektóre szkolenia odbywają się w naszej, jeszcze młodej, ale miejskiej „Winnicy Jasło” – podkreśla burmistrz R. Pabian.

Rozdanie dyplomów PAW uświetnił koncert w wykonaniu skrzypaczki Karoliny Chlipały, słuchaczki Studium Praktycznego Winiarstwa 2017. Rodzina pani Karoliny prowadzi Winnicę Janowice koło Tarnowa, gdzie skrzypaczka wykorzystuje zdobytą w PAW wiedzę. Rok wcześniej Studium ukończył jej tato.

Zakończeniem obfitującego w emocje dnia była wspólna kolacja, rozmowy o winie, wspominanie wspólnych przeżyć oraz omawianie winiarskich planów na przyszłość.

Degustacja to sztuka

Prezentacje win dyplomach były dla słuchaczy PAW nie tylko częścią egzaminu końcowego, ale także kolejną okazją do odbycia szkolenia z oceny i degustacji wina. Omawiając je na forum grupy i analizując krok po kroku wszystkie etapy jego produkcji, mogli wyciągać wnioski i odnosić je do zdobytej podczas rocznych zajęć wiedzy.

Ocenę degustacyjną wina ćwiczyli także podczas ostatniego dnia zajęć, już po rozdaniu dyplomów. Prowadziła je Monika Bielka Viescovi, właścicielka Szkoły Sommelierów Krakowie.

– Całoroczna praca grupy podczas zajęć i dodatkowe wspólne spotkania degustacyjne z pewnością zaowocowały znacznym rozwojem zdolności degustacyjnych absolwentów Akademii, a rezultatem ich pracy była w tym roku wyższa niż w poprzednich latach jakość win dyplomowych – podkreśliła M. Bielka-Vescovi.

Za dwa tygodnie ruszają zajęcia w Studium Praktycznego Winiarstwa 2018, a wstępna lista na rok 2019 już jest długa. – Zainteresowanie naszą ofertą było tak duże, że nabór praktycznie zakończył się już początkiem października. To dla nas ogromna satysfakcja, dowód na to, że to co robimy jest ważne, jest doceniane i potrzebne. Ze swej strony zrobimy wszystko by spełnić oczekiwania naszych słuchaczy.

* * *

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle to wiodąca w Polsce placówka zajmującą się szkoleniami winiarskimi. Partnerem projektu jest Miasto Jasło, pierwsze w Polsce miasto, które swoją strategię wizerunkową oparło o hasło „winne klimaty”. Od kilkunastu lat tutejszy samorząd, niezależnie od zmieniających opcji politycznych włodarzy miasta, konsekwentnie wspiera rozwój winiarstwa, widząc w nim szansę dla rozwoju miasta.

Sztandarowym projektem PAW jest roczne Studium Praktycznego Winiarstwa adresowane do właścicieli już istniejących winnic, jak i osób, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją wina. Celem Studium jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winorośli i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie. Zajęcia trwają rok, w tym czasie słuchacze PAW zdobywają winiarską wiedzę na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach. SPW obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowią zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Poletkiem dydaktycznym jest także założona w 2016 r. i prowadzona przez Fundację Galicja Vitis, na zlecenie Miasta Jasła, miejska „Winnica Jasło”. Program zajęć przystosowany jest do cyklu wegetacyjnego winorośli i produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Uczestnicy otrzymują także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne, profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe.

Fundacja Galicja Vitis


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.