Enoturystyka dla wszystkich (ZDJĘCIA)

„Enoturystyka dla wszystkich” – to kolejne szkolenie weekendowe przygotowane przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. Adresowane jest nie tylko do pracowników biur podróży i organizatorów wyjazdów turystycznych.

Zdobyta wiedza pozwoli miłośnikom enoturystyki na poznanie europejskich standardów w tej branży, co przyczyni się do bardziej świadomych wyborów spośród ofert wyjazdowych.
Szkolenie zaplanowane jest  w dniach 11-12 kwietnia br. Pierwszy dzień wykładowy odbędzie się w Pałacu Sroczyńskich w Jaśle (siedzibie Medyczno – Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego). Drugiego dnia organizatorzy zapraszają uczestników na studyjny wyjazd szkoleniowy. Odwiedzą trzy podjasielskie winnice (zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win).
Koszt szkoleń:
– pierwszy dzień wykładowy – 150 zł/osoby (w cenie materiały szkoleniowe i serwis kawowy)
– drugi dzień wyjazdowy – 200 zł/osoby (w cenie transport i degustacja win)
Szkolenia rozpoczynają się o godz. 10,. planowane zakończenie godz. 17.
Prowadzący:

Małgorzata Hałkowska – właścicielka Biura Podróży Madart w Jaśle, od kilkunastu lat żywo zainteresowana rozwojem turystyki winiarskiej, zarówno krajowej, jak i zagranicznej.
Ewa Wawro – dziennikarz, autorka książek o enoturystyce, właścicielka winnicy, prezes Fundacji na rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.
Na szkolenie można zgłaszać się poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie PAW  http://akademiawina.org/index.php/event/zgloszenie-rejestracja  lub mailem na adres  sekretariat@akademiawina.org
Szkolenia odbędą się przy minimum 15 uczestnikach. W przypadku odwołania szkolenia organizatorzy gwarantują zwrot wpłaconej na wskazane konto opłaty.
Program szkolenia:
11 kwiecień br. (sobota)
1. Geografia najważniejszych regionów winiarskich w Europie (enoturystyka a Ustawa o Usługach Turystycznych, najciekawsze regiony enoturystyczne, tradycyjne święta i obrzędy winiarskie w krajach o wielowiekowej tradycji uprawy winnej latorośli, produkty turystyczne powstające w oparciu o winnice, współpraca winiarnia – biuro podróży)  – 2 godz.
2. Specyfika produktu enoturystycznego w Polsce i w krajach wyszehradzkich (charakterystyka enoturystyki w krajach grupy wyszehradzkiej – Polska, Węgry, Czechy, Słowacja, baza tworzenia krótkich 2-3 dniowych programów enoturystycznych  – 2 godz.
3. Marketing w winnicy (przygotowanie gospodarstwa winiarskiego  pod kątem usług enoturystycznych, program zwiedzania, przygotowanie degustacji, sprzedaż wina w przetwórni,  wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka)  – 2 godz.
4.  Podstawy degustacji i oceny wina – 2 godz.
12 kwietnia br. (niedziela)
– wyjazd studyjny do 3 winnic w okolicach Jasła  (zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win).

Ewa Wawro
prezes Fundacji „Galicja Vitis”


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.