REKLAMA
Lucas Tour

O sposobach ograniczania marnotrawstwa żywności. Konferencja w Boguchwale

BOGUCHWAŁA / PODKARPACIE. O sposobach ograniczania marnotrawstwa żywności rozmawiali uczestnicy konferencji, która odbyła się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W wydarzeniu wzięła udział wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.

Wojewoda podkreśliła, że organizowane każdego roku właśnie 8 marca konferencje już na trwałe wpisały się w kalendarz wydarzeń realizowanych przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Spotkania są okazją do dyskusji na temat wielu ważnych społecznie kwestii, które stają się wyzwaniem najbliższych lat.

Ewa Leniart przekazała wszystkim kobietom najserdeczniejsze życzenia wielu sukcesów, zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym, dobrego zdrowia i siły, która jest tak potrzebna w czasach, w których trzeba mierzyć się z kolejnymi trudnymi wyzwaniami tj. epidemia czy wojna za wschodnią granicą.

Nawiązując do tematu konferencji zaznaczyła, że ograniczenie skali marnotrawstwa żywności to jedno z najważniejszych globalnych wyzwań.

– Każdego dnia w wielu domach wyrzucane jest jedzenie, do produkcji którego trzeba było wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Zwykle kupujemy za dużo, nasze zakupy są nieprzemyślane i nierzadko w koszyku lądują przypadkowe produkty, zabrane ze sklepowych półek pod wpływem impulsu. Warto rozmawiać o tym jak można temu zapobiec, jak zminimalizować ilość produkowanych odpadów, jak mądrze planować zakupy żywieniowe, aby wszystko miało swoje zastosowanie. Często niewielkie zmiany nawyków, mają ogromne znaczenie dla naszego środowiska, bowiem troszcząc się o nie – troszczymy się przede wszystkim o siebie i naszych najbliższych. Słowa uznania i podziękowania kieruję do Organizatorów dzisiejszego przedsięwzięcia, którzy włożyli w jego przygotowanie wiele sił i pracy. Jestem przekonana, że będzie ono doskonałą okazją do wymiany wiedzy i dobrych praktyk – mówiła wojewoda.

Uczestnicy konferencji pn „Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności w krótkich łańcuchach dostaw wyzwaniem najbliższych lat” mieli okazję zapoznać się z prezentacją dobrych nawyków niemarnowania żywności i sposobami, które warto wykorzystać codziennym życiu, a także z prelekcją dotyczącą niekonwencjonalnego wykorzystania odpadów żywnościowych w dietetyce i kosmetologii.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale i Prezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej przy współpracy Wojewody Podkarpackiego.

źródło: PUW Rzeszów

10-03-2023

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)