PODKARPACKA AKADEMIA WINA: Wiedza zdobyta, dyplomy rozdane! (ZDJĘCIA)

JASŁO / PODKARPACIE. 28 osób ukończyło roczne Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 i uzyskało dyplom Podkarpackiej Akademii Wina. – To był bardzo udany rok – podsumowali zgodnie akademicy, wykładowcy i organizatorzy.

Przez cały miniony rok blisko 30-osobowa grupa słuchaczy PAW spotykała się co 2 tygodnie, by w ramach weekendowych zajęć zdobywać potrzebną wiedzę winiarską. Zgodnie z założeniami roczne Studium opiera edukację winiarzy o zajęcia praktyczne zarówno w winnicy, jak i w przetwórni. Wiedza teoretyczna jest również bardzo potrzebna, o czym nie zapominają organizatorzy szkoleń, przykładając ogromną wagę do tego, by w każdej z dziedzin prowadzili je najlepsi w Polsce fachowcy – praktycy.

– Prowadzone przez nas roczne Studium Praktycznego Winiarstwa jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku – mówi Roman Myśliwiec, założyciel Fundacji Galicja Vitis, inicjator utworzenia Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. – Pomysł chwycił i chętnych do nauki nie brakuje. Kiedyś często szkoląc podróżowałem po Polsce, dzisiaj przyszli winiarze przyjeżdżają do Jasła. Zanosi się na to, że Podkarpacka Akademia Wina zaistnieje na stałe i będzie służyć przyszłym winiarzom, a Jasło zyska na promocji. Bardzo mnie to cieszy.

Studium Praktycznego Winiarstwa, to jedyny dziś dostępny w Polsce program edukacyjny, który obejmuje tak szeroki zakres praktycznej wiedzy na temat uprawy winorośli, produkcji wina, a także prowadzenia komercyjnego gospodarstwa winiarskiego w polskich warunkach – podkreśla Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis. – Jest to o tyle istotne, że obecnie coraz więcej osób w naszym kraju decyduje się na posadzenie winnicy z myślą o przyszłej profesjonalnej działalności winiarskiej i enoturystycznej, tacy też ludzie stanowią dużą część uczestników naszego Studium. Porcja teorii i praktyki, jaką daje taki jednoroczny kurs na pewno nie uczyni z nich od razu wybitnych winiarzy, pozwoli im jednak podjąć szereg właściwych decyzji związanych z rozpoczęciem takiej działalności, jak wybór lokalizacji winnicy i odmian winorośli, określenie profilu produkcji i skali działalności, etc. Błędy w tym zakresie są dziś jedną z największych bolączek polskiego winiarstwa.

Na egzaminie dyplomowym akademicy musieli zaprezentować zrobione przez siebie wino oraz zdać teoretyczny egzamin testowy.

6_70

Winne klimaty

Partnerem Podkarpackiej Akademii Wina jest miasto Jasło, nazywane często stolicą polskiego winiarstwa. Od kilku lat miasto opiera swoją strategię wizerunkową na w(inny)ch klimatach. W ciągu minionego roku burmistrz Jasła Ryszard Pabian regularnie spotykał się z akademikami, a także miał okazję pracować z nimi podczas zajęć praktycznych w winnicy.

– Nawet Ci, którzy już mają swoje winnice stwierdzali, że dowiedzieli się bardzo dużo nowych rzeczy o tym jak ją prowadzić, jakie błędy popełniali do tej pory i co robić, by produkowane przez nich wino uzyskiwało właściwą jakość – mówi burmistrz Jasła Ryszard Pabian.

– Mam nadzieję, że współpraca miasta z Podkarpacką Akademią Wina będzie się dalej rozwijać. Po raz kolejny jestem mile zaskoczony tym, że kursanci Akademii przyjeżdżają do Jasła z całej Polski, to istotne raz dla naszego winiarstwa, dwa dla miasta, bo mamy okazję pokazać się szerokiej rzeszy przyjezdnych. Jestem również wdzięczny kursantom za to, że brali udział w sadzeniu naszej miejskiej winnicy – dodaje burmistrz, który uczestniczył także w uroczystym rozdaniu dyplomów absolwentom PAW.

Rozlewanie wina

Jak prawidłowo otworzyć butelkę z winem, jak ją trzymać i jak zgodnie ze sztuką nalać wino do kieliszków – to tylko niektóre zagadnienia, jakie słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina poznali w ramach ostatniego zjazdu rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa 2016. Praktyka sommelierska w gospodarstwie enoturystycznym i przy promocji wina – to tematyka 20., ostatniego zjazdu SPW 2016. Zajęcia prowadziła Monika Bielka-Vescovi. Uczyła słuchaczy profesjonalnego serwisu wina, omówiła zasady doboru win do potraw, uwzględniając przy tym specyfikę polskich win i polskiej kuchni oraz jak przygotować i prowadzić degustację dla publiczności.

3_88

Wystartowało SPW 2017

W drugiej połowie stycznia br. rozpoczęły się zajęcia kolejnego, trzeciego już rocznika Studium Praktycznego Winiarstwa. Tradycyjnie już liczba chętnych przewyższa znacznie limit miejsc wynikający ze specyfiki zajęć praktycznych w winnicy i przetwórni.

– Zainteresowanie naszą ofertą z roku na rok jest coraz większe. Jak widać, to co robimy jest potrzebne i doceniane przez naszych kursantów – podkreśla Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis. – Jednocześnie mobilizuje nas do ciągłego doskonalenia naszej oferty. Korzystając z doświadczeń z poprzednich roczników korygujemy program szkoleń dbając o ich jak najwyższy poziom. Planujemy także wprowadzenie szkoleń dla grup zaawansowanych, które będą rozwinięciem omawianej teraz na naszych zajęciach tematyki.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło. Zajęcia teoretyczne odbywają się w przepięknym, zabytkowym Pałacu Sroczyńskich w Jaśle, siedzibie Medyczno – Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Jedna trzecia zajęć to praktyki, które odbywają się w winnicy, profesjonalnej przetwórni oraz w laboratorium Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Słuchacze PAW uczestniczą także w studyjnych wyjazdach szkoleniowych, zarówno krajowych jak i zagranicznych. Stały patronat medialny nad PAW sprawuje portal NaszeWinnice.pl

materiały nadesłane


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.