Uczyli się jak robić wina musujące, słodkie i likierowe (ZDJĘCIA)
JASŁO / PODKARPACIE. Produkcja win musujących, słomkowych, lodowych i likierowych – to zagadnienia jakimi w miniony weekend zajmowali się słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa.
XVI zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle łączył teorię z praktyką.
O specjalnych technologiach winiarskich, czyli produkcji win słodkich i musujących mówił podczas zajęć Wojciech Bosak, a na czym polega produkcja win likierowych wyjaśniał Roman Myśliwiec. Zrozumieniu różnic technologicznych omawianych win pomagała degustacja porównawcza polskich oraz zagranicznych win słodkich, musujących i likierowych. W części praktycznej zjazdu słuchacze uczyli się także jak oznaczać zakończenie fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.
Podczas zajęć praktycznych w przetwórni sprawdzali jak przebiega proces dojrzewania dyplomowych win. Niektórzy z kursantów asystowali w pracach w przetwórni polegających na klarowaniu i filtracji win. Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 – liczyć będzie się kolejność zgłoszeń.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
materiały nadesłane
24-10-2016
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
Tagi: 3 edycja, centrum edukacji winiarskiej, degustacja win, hodowla winorośli, jasło, Miasto Jasło, opinie, PAW, produkcja wina, słodkie i likierowe (ZDJĘCIA), studium, Studium Praktycznego Winiarstwa, szkoła, Uczyli się jak robić wina musujące, WINIARSTWO, winorośla
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz