JASŁO / PODKARPACIE. Produkcja win musujących, słomkowych, lodowych i likierowych – to zagadnienia jakimi w miniony weekend zajmowali się słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa.
XVI zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle łączył teorię z praktyką.
O specjalnych technologiach winiarskich, czyli produkcji win słodkich i musujących mówił podczas zajęć Wojciech Bosak, a na czym polega produkcja win likierowych wyjaśniał Roman Myśliwiec. Zrozumieniu różnic technologicznych omawianych win pomagała degustacja porównawcza polskich oraz zagranicznych win słodkich, musujących i likierowych. W części praktycznej zjazdu słuchacze uczyli się także jak oznaczać zakończenie fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.
Podczas zajęć praktycznych w przetwórni sprawdzali jak przebiega proces dojrzewania dyplomowych win. Niektórzy z kursantów asystowali w pracach w przetwórni polegających na klarowaniu i filtracji win. Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 – liczyć będzie się kolejność zgłoszeń.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.
Dodaj komentarz
Zaloguj się a:
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.