Uczyli się jak robić wina musujące, słodkie i likierowe (ZDJĘCIA)

JASŁO / PODKARPACIE. Produkcja win musujących, słomkowych, lodowych i likierowych – to zagadnienia jakimi w miniony weekend zajmowali się słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa.
XVI zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle łączył teorię z praktyką.

O specjalnych technologiach winiarskich, czyli produkcji win słodkich i musujących mówił podczas zajęć Wojciech Bosak, a na czym polega produkcja win likierowych wyjaśniał Roman Myśliwiec. Zrozumieniu różnic technologicznych omawianych win pomagała degustacja porównawcza polskich oraz zagranicznych win słodkich, musujących i likierowych. W części praktycznej zjazdu słuchacze uczyli się także jak oznaczać zakończenie fermentacji jabłkowo-mlekowej metodą chromatografii bibułowej.

b6

Podczas zajęć praktycznych w przetwórni sprawdzali jak przebiega proces dojrzewania dyplomowych win. Niektórzy z kursantów asystowali w pracach w przetwórni polegających na klarowaniu i filtracji win. Trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa, które rozpocznie się od lutego 2017 – liczyć będzie się kolejność zgłoszeń.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

materiały nadesłane


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.